donderdag 25 februari 2010
Vergadering SP.a-Rood Oost-Vlaanderen
Op de agenda staan momenteel de volgende punten:
- verslag van de SP.a-Rood stuurgroep
- bespreking werking SP.a
- bespreking + concrete afspraken mbt de campagne voor de bestuursverkiezingen van de SP.a-afdeling Gent
- stand van zaken 125 jaar BWP
Bijkomende punten kunnen te allen tijde worden voorgesteld en toegevoegd.
donderdag 11 februari 2010
"Laat ons ondernemen"
Ik zeg: natuurlijk! Maar waarom danken jullie dan die tienduizenden gewaardeerde medewerkers af? Waarom willen jullie knabbelen aan de “loonkosten”? Die zijn zogezegd te hoog, want het uurloon in het buitenland is lager dan in België, zegt Pieter Timmermans. Hoe onwetenschappelijk kan men zijn om nominale uurlonen te vergelijken. Zowel de productiviteit per uur werknemer als de consumentenprijzen zijn toch ook hoger in België? Cijfertjes zijn te vinden in het persbericht op: www.acv-online.be/Actualiteit/default.asp. En hebben we ook geen betere sociale bescherming (want de RMZ bijdragen worden bij de loonkost gerekend); en willen we die bescherming niet zo houden zodat de koopkracht enigszins op peil blijft – daar moeten trouwens ook de bedrijven van leven.
De patroonsorganisaties zijn ook boos: “wij zijn niet verantwoordelijk voor de werkloosheid” (Thomas Leysen VBO). Ah neen? Nou breekt mijn klomp, zei een professor (die van Nederlandse origine was) telkens een student een stommiteit uitkraamde. Wie is dan verantwoordelijk; de werklozen zelf misschien? Wie schrapt de banen? De patroons vragen een heel korte ontslagtermijn en méér activering – activering voor jobs die ze zopas zelf hebben afgeschaft. De logica is ver te zoeken, de werkgevers zullen een ander pr-bureau moeten aanwerven. Bijvoorbeeld Hill en Knowlton, die kwamen ook Aquiris ter hulp, en president Bush voor zijn eerste golfoorlog.
Bedrijven in moeilijkheden? Ja, dat kan. Is hun personeel daarvoor verantwoordelijk? Misschien moeten de patroons die nu zo verenigd spreken, eens een onderlinge solidariteitskas oprichten om hun collega’s in moeilijkheden tijdelijk uit de nood te helpen. In plaats van altijd beroep te doen op de overheid, dus de belastingbetaler; en de balans op te krikken dankzij collectieve ontslagen. Want winsten worden er nog steeds gemaakt, zelfs in het zogenaamde rampjaar 2009. Toen Rudi Thomaes in augustus schreef “Water staat ondernemers aan de lippen”, heb ik eens naar de officiële nettowinstcijfers gekeken van 51 bedrijven. En naar de reserves in cash die sommige hebben. Men kan dat nog altijd lezen op: http://hdl.handle.net/1854/LU-748585
Bovendien kregen en krijgen de bedrijven massaal steun van de overheden onder de vorm van verminderde bijdragen aan de sociale zekerheid (4,757 miljard volgens het ACV, 7,5 volgens het ABVV), fiscale loonsubsidies (2,070 miljard), notionele interestaftrek op de vennootschapsbelasting (geschat op 4 miljard), e.a.
Wie die al deze cijfers ziet (zonder te spreken van de bonussen voor de de CEO’s en de beursspeculanten) kan alleen maar besluiten: ‘Duvels sak es nojt vul”, zoals mijn goede vader zei die afkomstig was uit Assebroek, Brugge.
Heren ondernemers (want veel vrouwen zijn er niet bij): doe uw werk, innoveer, maak ecologische produkten die we nodig hebben, schep nieuwe banen, geef de juiste opleiding daarvoor, maar stop met de afdankingen, met het broodroven van uw eigen mensen. En stop met de uitkering van uw fenomenale winsten die dan verdwijnen naar de belastingsparadijzen.
Frank Roels, Gent. 31/1/10
Lees 2 uitstekende ABVV-dossiers, over de werkloosheid, en over actie-eisen tegen de crisis: http://www.abvv.be/code/nl/fram001.htm
http://www.abvv.be/CODE/nl/fram015.htm