woensdag 2 december 2009

Betoging ABVV vrijdag 4 december!

ABVV roept op tot een betoging op vrijdag 4 december in Brussel, naar aanleiding van de onwil van premier Leterme om iets te doen aan het sociale bloedbad dat zich afspeelt in de vele bedrijven in Belgiƫ. 'Herstructureringen' vanwege de crisis leiden tot massale ontslagen. Dit kan en mag niet! Wij, de loontrekkenden, zullen de crisis van de bazen niet betalen!

"Werknemers zijn geen wegwerpzakdoeken!
Afspraak voor werkgelegenheid op 4 december in Brussel

De voorspellingen voor 2010 zijn alarmerend: nadat dit jaar al 36.000 banen verloren gingen, zouden er nog volgend jaar eens 80.000 werklozen bij komen.

Het ABVV is zeer ongerust over dit vooruitzicht en heeft op 30 november de Eerste Minister ontmoet om uiting te geven aan de bezorgdheid van de werknemers.

De werknemers hebben al een zware tol betaald voor de crisis!
Een crisis waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Zij kunnen niet aanvaarden dat ondernemingen de crisis inroepen als voorwendsel om hun winsten op te krikken en hun positie op de financiƫle markten te verstevigen.

De werknemers hebben al genoeg betaald.
De banken werden gered. De ondernemingen werden gered.
Ook de werknemers moeten beschermd worden.

Daarom mobiliseert het ABVV op vrijdag 4 december om 11 uur in Brussel
(Madou Plein)

Onze eisen:

* Stop de ontslagen.

* Versterk de bescherming van de arbeiders, in navolging van de bescherming die de bedienden hebben. Alle werknemers moeten op dezelfde manier behandeld worden.

* Stop de jacht op de werklozen. De mallemolen van de beschikbaarheidcontrole van de werknemers heeft geen zin als het aantal jobs blijft dalen. De werknemers die op straat staan, zijn daar niet verantwoordelijk voor. Hen met de vinger wijzen maakt hun situatie alleen nog pijnlijker.

Het ABVV verwacht van de regering dat ze de gepaste maatregelen treft.

Het ABVV klaagt de onverantwoordelijke en defensieve houding van de werkgevers aan en roept hen op hun deel van de verantwoordelijkheid voor de crisis op te nemen en meer inspanningen te leveren voor vorming.

Ter herinnering
In 2008 zijn de vormingsinspanningen van de werkgevers in ons land gedaald tot 1,04% van de loonmassa, terwijl de doelstelling (eind 2004) 1,9% was.
En het probleem ligt niet bij de lonen (de loonkloof met onze buren is gedaald tot ongeveer 1%), maar wel bij de ondernemingen zelf die ondermaats presteren op het vlak van innovatie en niet dynamisch genoeg zijn in het zoeken van nieuwe markten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten