donderdag 22 oktober 2009

Maandag 26/10: actie linkse studentenverenigingen tegen N-SA aan stadhuis Gent

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) vroeg afgelopen week per brief aan het Gentse stadsbestuur om een fakkeltocht te organiseren in Gent. Wij vragen burgemeester Daniël Termont om het N-SA geen toelating te geven voor deze activiteit. Het N-SA is immers openlijk racistisch, negationistisch en gekend voor haar uiterst gewelddadige manier van politiek actievoeren.

Het N-SA werd opgericht op 13 oktober 2007, als een koepelorganisatie van een aantal extreemrechtse en neonazistische splintergroeperingen. Op bijeenkomsten van het N-SA wordt openlijk racisme, Jodenhaat, haat tegenover holebi's, fascistische symboliek en neonazisme tentoon gespreid. Naar hun bijeenkomsten komen leden en sympathisanten van extreemrechtse groepen, zoals Blood and Honour, Bockenreyders, Bloed Bodem Eer en Trouw, NSV, Voorpost en Autonome Kameraden.

Recent was er op het Canvas programma Koppen een reportage over de N-SA. Ze kregen toestemming om op hun jeugdcongres te filmen. Op dit congres haalde de N-SA de Duitse nationaalsocialist Axel Reitz naar België. In eigen land werd Reitz al veroordeeld wegens Jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazisymbolen, terwijl hij voor het N-SA een eregast was. In de recente Koppen-reportage over deze bijeenkomst schreeuwt hij de meer dan honderd aanhangers in de zaal toe: “We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras”. In de line-up na de toespraken stond het Italiaanse Ultima Frontiera als headliner. Zij zijn Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet wegsteken. Tijdens de reportage toont de zanger ons zijn swastika op de arm: “We zijn er trots op dat we fascist zijn.”

Het N-SA komt betogen “tegen links geweld”. Dit terwijl heel wat leden van deze verenging in het verleden meerdere malen veroordelingen opgelopen voor gewelddadige delicten en inbreuken op de racismewetgeving. Ze kiezen dit thema in werkelijkheid enkel om zich in te dekken voor het geweld dat zij zelf provoceren en meebrengen.

De organiserende verenigingen roepen daarom op voor een vreedzame protestactie aan de Gentse gemeenteraad om deze fascistische manifestatie te voorkomen. We willen de Gentse burgemeester Daniël Termont erop wijzen dat deze manifestatie een overtreding is op de wetgeving over racisme, discriminatie en negationisme. We willen hem erop wijzen dat we erg ongerust zijn over gewelddadige fascisten in onze stad en dat daar nu een eind aan moet komen.

Bron: website Vonk Marxistische Studenten (VMS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten